Ο κυρ Θανάσης και το λούμπεν προλεταριάτο


«Μάγκες, υπάρχει σχέδιο. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο σας λέω! Θέλουν να μας κάνουν τους ζητιάνους  της Ευρώπης, να μας κάνουν να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί. Τα σπουδαγμένα παιδιά θα φύγουν, θα μεταναστεύσουν, οι υπόλοιποι θα μετατραπούμε στους Κινέζους της Ευρώπης.», είπε ο ηλικιωμένος άνδρας που καθόταν μόνος στο διπλανό τραπέζι, πριν πιει τις τελευταίες σταγόνες ρακής που είχαν απομείνει στο ποτήρι του, σκουπίσει το μουστάκι του και φύγει.
Όπως έμαθα αργότερα, πρόκειται για τον Θανάση, θαμώνα του μαγαζιού. Συνταξιούχος της ΔΕΗ και αριστερών πεποιθήσεων ο κυρ Θανάσης (γνώριμο πάντρεμα για όσους γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940). Ανήκει στην γενιά που έζησε την ανοικοδόμηση της Ελλάδας, μετά την γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο. Που  έζησε την τραγωδία της χούντας και μεγάλωσε τα παιδιά της στην ελληνική «Μπελ Επόκ». Κλασική φιγούρα των ελληνικών καφενείων ο κυρ Θανάσης, δούλεψε, διορίστηκε, δημιούργησε την «αδικημένη γενιά του 60», συνταξιοδοτήθηκε και τώρα μπορεί να έχει άποψη για τα πάντα.
Τα λόγια του κυρ Θανάση έμοιαζαν να βγήκαν από την κατσαρόλα της γνωστής ελληνικής κομπορρημοσύνης, η οποία παρεμπιπτόντως καλλιεργήθηκε και άνθισε τα χρόνια ακμής του σημερινού 70άρη. Πού βασίζονται όμως τα σενάρια συνωμοσίας που ασπάζεται ο Θανάσης;
Εν αρχή ας δούμε τον μέσο μισθό του Έλληνα όπως αυτός διαμορφώθηκε από το 1995 έως το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου κατά 50% μέσα σε μια δεκαετία. Μιλάμε για την ελληνική χρυσή εποχή, την περίοδο 1995-2008. Τότε που καταναλώναμε (που δανειζόμασταν για να καταναλώνουμε) Porsche και γερμανικά υποβρύχια (σ.σ. λίγο πριν το 2008 η Ελλάδα εισήγαγε 1.000 Porsche ετησίως, σήμερα δεν εισάγει ούτε 20). Το πάρτι όμως τέλειωσε πριν ακόμα καταπιούμε την τούρτα. Το 2008 ξεκίνησε η λεγόμενη βίαιη προσαρμογή, η οποία καταπόντισε μέσα σε έξι χρόνια  τους μισθούς, φτάνοντας τους στα επίπεδα του 2000!
Πλέον του 24% του πληθυσμού, διαβιώνει σε επίπεδα φτώχειας ενώ το 50% των νέων δίνει άνιση μάχη με την ανεργία. Η συνολική ανεργία ανέρχεται στο 27%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 20% των ανέργων έχει μετάσχει πανεπιστημιακής παιδείας. Και όλα αυτά, στα πλαίσια ενός μετέωρου πολιτικού σκηνικού που νοσεί από την έλλειψη σταθερού φορολογικού προγραμματισμού.
"Και τώρα τι γίνεται;", ίσως αναρωτιέστε. Είναι τοις πάσι πρόδηλο, αν δεν πέσουν χρήματα στην αγορά η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί. Κεφάλαια μπορούν να διοχετευτούν είτε μέσω των τραπεζών με μορφή δανείων είτε να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες. Ωστόσο οι πτωχευμένες ελληνικές τράπεζες έχουν προ πολλού κλείσει την στρόφιγγα, ενώ η συνταγή του αποπληθωρισμού δεν περιέχει αύξηση δαπανών.
Υπό αυτό το καθεστώς, μόνο «τεχνητά» θα μειωθεί η ανεργία. Αφού αδυνατούμε να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας ας εξοστρακίσουμε τους ανέργους. Δυστυχώς το ελληνικό «brain drain» είναι σε εξέλιξη. Από την αρχή της κρίσης περισσότεροι από 200.000 καταρτισμένοι νέοι έχουν μεταναστεύσει εκτός Ελλάδας. Μάλλον έχουν χάσει κάθε ελπίδα για το μέλλον αυτής της χώρας.  
Το πνευματικό κεφάλαιο της χώρας φεύγει συρρικνώνοντας την μεσαία τάξη. Αυτοί που μένουν πίσω, σύμφωνα με τον κυρ Θανάση, θα αποτελέσουν το «λούμπεν προλεταριάτο», την νέα διευρυμένη (και δίχως ταξική συνείδηση) εργατική τάξη της χώρας. Αυτή που κατασκευάζεται για να ικανοποιήσει την ανάγκη της Ευρώπης για φθηνά εργατικά χέρια. Ίσως φανεί χρήσιμη μετά από χρόνια, όταν η φορολογία θα έχει σταθεροποιηθεί και μεγάλα κεφάλαια θελήσουν να επενδύσουν στην κατακερματισμένη ελληνική οικονομία. 
Ο συνομωσιολόγος κυρ Θανάσης μίλησε για φτωχοποίηση. Έτυχε οι μισθοί να έχουν καταποντιστεί χωρίς να υπάρξει η αντίστοιχη μείωση τιμών στο "καλάθι της νοικοκυράς". Ο κυρ Θανάσης μίλησε για φυγή νέων στο εξωτερικό, κατά σατανική σύμπτωση 200.000 νέοι έχουν φύγει μέχρι σήμερα και φεύγουν κάθε μέρα. Ο κυρ Θανάσης μίλησε για έναν επικείμενο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, για την προσπάθεια δημιουργίας φθηνών εργατών εντός Ευρώπης. Είναι θαρρώ κοινή μας ελπίδα, ο κυρ Θανάσης να παραμείνει ένας γραφικός 70αρης που απλά κομπάζει αναπαράγοντας σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Σχόλια