Θα θανατωθεί ένα τέκνο για να εξαγνιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

François Perrier's "The Sacrifice of Iphigenia" (17th century), 
depicting Agamemnon's sacrifice of his daughter Iphigenia.
Πριν έξι χρόνια ο ιός της χρηματοπιστωτικής κρίσης έχοντας διασχίσει τον Ατλαντικό, χτύπαγε το κουδούνι της Ευρωζώνης. Δυστυχώς η έκθεση της ελληνικής οικονομίας σε χρηματοπιστωτικούς κινδύνους ήταν μεγάλη και το ανοσοποιητικό της ασθενές. Έτσι, μετατράπηκε χωρίς αντιστάσεις στον πρώτο ξενιστή της μόλυνσης που μετέπειτα θα έπαιρνε διαστάσεις επιδημίας και θα απειλούσε να γκρεμίσει συθέμελα την Ευρώπη.

Ήταν η πρώτη φορά που οι ροδαλοί τεχνοκράτες της Νομισματικής Ένωσης καλούνταν να αντιμετωπίσουν μια αντίστοιχη πρόκληση. Η Ελλάδα σύντομα θα μετατρεπόταν σε ένα πειραματόζωο.  Δημιουργήθηκαν θεσμοί επιστρατεύτηκε το ΔΝΤ, που είχε προϋπηρεσία σε πτωχευμένα κράτη, εγκρίθηκαν νέα αστρονομικά δάνεια, υψώνοντας πάνω από το κεφάλι της ελληνικής κοινωνίας την Δαμόκλειο σπάθη των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας.

Μην προσπαθείτε να διυλίσετε τον κώνωπα, το πρόγραμμα είτε γιατί εφαρμόστηκε ελλιπώς είτε γιατί βασίστηκε σε λανθασμένες ντιρεκτίβες, απέτυχε. Η Ελλάδα φορτώθηκε στις πλάτες της ένα αστρονομικό χρέος που, εδώ και καιρό, όλοι γνωρίζουν ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν αντέχει να αποπληρώσει. Έτσι κι αλλιώς, στελέχη των «θεσμών» (για να είμαστε επίκαιροι) παραδέχτηκαν πως στο ελληνικό πρόγραμμα έγιναν λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν σε Ισπανία, Πορτογαλλία και Κύπρο.

«Και τώρα τι;», εύλογα θα αναρωτιέστε. Η Ελλάδα ως άλλη Ιφιγένεια είναι έτοιμη να θυσιαστεί για να περισώσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ένα τέκνο θα θανατωθεί για να εξαγνιστεί το οικοδόμημα αλλά και για να αναδιπλωθούν όσοι τόλμησαν να οραματιστούν την Ευρώπη των λαών. Αυτό που μένει να δούμε, είναι αν η Θεά Αρτέμης θα σώσει  με τρόπο υπερφυσικό την άτυχη κόρη (όπως άλλωστε λέει ο μύθος).  

Σχόλια